Tanda Regangan (Stretch Mark)

Adakah Tanda Regangan (Stretch Mark) Saya Akan Pudar atau Hilang?

Tarikh Kemas Kini 13.09.2021
5 Minit Bacaan

Sama ada tanda regangan anda disebabkan oleh proses akil baligh, kehamilan atau perubahan berat badan yang drastik, kemungkinan besar ia tidak akan hilang sepenuhnya. Tetapi ia boleh pudar dengan masa, terutamanya apabila dirawat dengan betul. Lebih cepat anda bermula, lebih baik hasilnya. Jadi mari lihat apa yang boleh anda lakukan mulai hari ini!

• Stretch mark mungkin pudar dengan peredaran semasa
• Ia tidak mungkin hilang sepenuhnya.
• Memperbaiki penampilan tanda regangan anda menggunakan krim dan minyak.

Isi kandungan:

  • Mengapa saya mempunyai tanda regangan?
  • Bagaimanakah tanda regangan berubah dari semasa ke semasa?
  • Bagaimanakah saya boleh merawat tanda regangan saya? 

Mengapa saya mempunyai tanda regangan?

Stretch mark ialah coretan beralun – dipanggil striae oleh pakar perubatan – ia paling kerap muncul pada perut, payudara, punggung, paha dan bahagian atas lengan. Ia boleh muncul pada lelaki dan wanita.

Ia biasanya berkembang apabila kulit diregangkan terlalu cepat dan tisu penghubung di bawahnya terkoyak. Walaupun kehamilan adalah salah satu punca paling biasa tanda regangan[1,2], lebih 25% penghidap adalah lelaki (laporan dalaman HRA). Anda juga mungkin melihat tanda regangan dari akil baligh apabila bentuk badan anda berubah dengan cepat.

Bagaimanakah tanda regangan berubah dari semasa ke semasa?

Kemunculan stretch mark bergantung pada jenis dan warna kulit serta usia tanda tersebut. Pada kulit pucat, tanda regangan segar boleh kelihatan merah, merah jambu atau biru keunguan, dan kulit mungkin kelihatan sangat nipis atau sedikit timbul dan mungkin gatal. Tanda regangan yang lebih tua kelihatan lebih seperti parut, keperakan atau putih, lebih nipis dan agak berlekuk. Pada kulit yang lebih gelap, stretch mark biasanya kelihatan keputihan atau lebih gelap daripada kulit sekeliling.

Jika anda tertanya-tanya sama ada stretch mark anda mungkin akan hilang, malangnya, jawapannya adalah tidak. Tanda regangan biasanya tidak hilang sepenuhnya, tetapi jangan berputus asa! Ia biasanya pudar dengan peredaran masa, dan apabila dirawat dengan betul penampilannya boleh dikurangkan dengan ketara.

Tanda Regangan Lama
Tanda Regangan Baru

Bagaimanakah saya boleh menjaga tanda regangan?

Cara terbaik untuk stretch mark adalah untuk memastikan kulit anda mendapat hidrasi dengan baik. Kulit yang lembap dan anjal boleh pulih dengan lebih baik. Beberapa pilihan kosmetik boleh membantu menjadikan tanda regangan kurang kelihatan[3]. Produk penjagaan stretch mark yang paling biasa ialah krim atau minyak topikal tanpa preskripsi.

Produk untuk kesan regangan kami menggabungkan dimethicone, ekstrak bawang (Cepalin®), asid hyaluronik dan ekstrak centella asiatica untuk formula tiga manfaat (triple benefit formula) yang unik.[4] Formula istimewa ini telah terbukti dapat meningkatkan kandungan lembapan kulit anda, seterusnya meningkatkan kelembutan dan teksturnya serta penampilan kesan regangan[4,5].

MEDERMA® Stretch Marks

  • Mengurangkan penampilan stretch mark dengan jelas
  • Formula tiga manfaat (triple benefit) yang unik
  • Berkhasiat dan melembapkan

Beli hari ini

Jika produk topikal masih tidak mencukupi, anda boleh berunding dengan pakar dermatologi anda untuk membincangkan penyelesaian yang lebih drastik, seperti terapi laser, radio dan ultrasound[3].

Ringkasan

Secara amnya, stretch mark mungkin pudar dari semasa ke semasa tetapi ia tidak mungkin hilang sepenuhnya. Anda boleh membantu memperbaiki penampilan tanda regangan anda dengan menggunakan krim dan minyak topikal. Produk tanpa preskripsi boleh membantu menambah kelembapan pada kulit anda dan menggalakkan pengeluaran kolagen, untuk melicinkan dan memudarkan kesan regangan anda.

Rujukan

Adakah anda menyukai artikel ini? Sila maklumkan kepada kami jika anda mendapati artikel ini berguna.
Kembali ke atas