Tanda Regangan (Stretch Mark)

Cara Menjaga Stretch Mark selepas Berat Badan Menurun dan Bertambah

Tarikh Semakan 16.09.2020
5 Minit Bacaan

Adakah anda ingin mempamerkan bentuk tubuh dengan bangga selepas berjaya menurunkan berat badan atau dalam perancangan untuk menurunkan berat badan? Tanda regangan selepas penurunan berat badan mungkin merupakan peringatan tentang bentuk badan lama yang telah anda tinggalkan. Ia merupakan satu kebiasaan untuk mendapat tanda regangan selepas penambahan berat badan pada perut atau paha anda. Jadi, selami dan ketahui cara untuk menukar gambaran yang ditinggalkan oleh bentuk badan lama anda.

  • Kulit boleh menjadi regang dengan terlalu cepat semasa peningkatan berat badan dan tisu penghubung di bawah lapisan kulit perlu diregangkan juga, dan keadaan ini mungkin menyebabkan ia pecah.
  • Jika anda boleh meramalkan penurunan atau peningkatan berat badan, anda boleh mengurangkan risiko stretch mark
  • Kulit yang berlebihan selepas penurunan berat badan yang cepat mungkin menyebabkan regangan dan koyak

Isi kandungan:

  • Mengapa saya mendapat stretch mark apabila saya menurunkan berat badan?
  • Bagaimanakah saya boleh mengelakkan tanda regangan apabila berat badan bertambah?
  • Bagaimanakah saya boleh mengurangkan tanda regangan yang sedia ada?

Mengapa saya mendapat stretch mark apabila saya menurunkan berat badan?

Kulit yang berlebihan selepas penurunan berat badan yang cepat dan ketara mungkin menyebabkan regangan dan koyakan[1]. Akan tetapi, kebanyakan tanda regangan sebenarnya bukan disebabkan penurunan berat badan dan sebaliknya terhasil apabila anda meningkatkan berat badan. Walau bagaimanapun, ia biasanya menjadi lebih menonjol apabila anda menurunkan semula berat badan. Secara keseluruhan, beberapa faktor termasuk hormon dan genetik menentukan mengapa anda mungkin mendapat stretch mark dengan mudah [2,3].

Senario biasa yang menyebabkan kemunculan tanda regangan adalah penambahan berat badan yang cepat diikuti dengan penurunan berat badan, kehamilan dan kelahiran, dan peningkatan jisim otot yang cepat diikuti dengan kehilangannya. Dalam kes ini, kulit diregangkan terlalu cepat untuk tisu penghubung di bawahnya untuk bersaing dan dengan itu menyebabkan ia pecah. Ini meninggalkan sejenis parut – tanda regangan [2].

Rupa tanda regangan adalah berbeza-beza. Apabila stretch mark masih segar (imej atas), ia biasanya kelihatan sebagai jalur merah atau merah jambu hingga biru keunguan, dan kulit mungkin kelihatan sangat nipis atau sedikit tinggi. Lama kelamaan mereka menjadi seperti parut: lebih nipis, lebih pucat, dan kelihatan agak bergerigi (imej bawah).

Bagaimanakah saya boleh mengelakkan tanda regangan apabila berat badan bertambah?

Cara terbaik untuk mengelakkan tanda regangan apabila anda menambah berat badan sebenarnya bermula sebelum atau semasa penambahan berat badan. Memang sukar kerana penambahan berat badan tidak selalu dijangka. Tetapi, jika anda tahu berat anda akan bertambah, contohnya kerana kehamilan, bina badan atau sebagai kesan sampingan rawatan perubatan seperti steroid, anda haruslah mula menjaga kulit anda untuk mengelakkan tanda regangan sekarang! Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah tanda regangan pada perut, paha dan kawasan lain.

Pemakanan dan senaman yang seimbang

Anda boleh menyokong kulit anda dengan mengambil makanan seimbang dan mengamalkan senaman yang kerap. Cuba ambil bahan yang boleh menyumbangkan kepada kulit yang sihat, seperti vitamin E dan C serta zink, dan minum banyak air untuk mengekalkan kelembapan[4]. Senaman yang kerap bukan sahaja menjadikan anda cergas, tetapi juga meningkatkan peredaran darah dan keanjalan kulit anda. Apabila stretch mark masih baru, ia kebiasaannya kelihatan sebagai jalur merah atau merah jambu hingga biru keunguan. Lama kelamaan mereka menjadi lebih seperti parut: lebih nipis, lebih pucat, dan agak berlekuk.

Penjagaan kulit topikal

Untuk menjaga kulit, anda harus menggunakan pelembap, minyak kosmetik atau krim tanda regangan topikal untuk memastikan ia sentiasa gebu dan terhidrat. Kulit yang terhidrat dengan baik mempunyai lebih keanjalan dan boleh bertindak balas dengan lebih baik kepada tekanan yang berpotensi menyebabkan stretch mark. Dalam kes kehamilan, sudah tentu anda harus memastikan bahawa produk itu serasi dengan keadaan anda.

MEDERMA® Stretch Marks

  • Mengurangkan penampilan stretch mark dengan nyata
  • Formula tiga manfaat (triple benefit) yang unikBerkhasiat dan menghidratkan
  • Memelihara dan menghidrasi kulit

Beli hari ini

Bagaimanakah saya boleh mengelakkan tanda regangan apabila berat badan menurun?

Tidak kira jika anda ingin membina badan, mengembalikan semula bentuk badan asal, atau terpaksa menurunkan berat badan atas sebab lain, anda mungkin tidak mahu kesan regangan menjadi hasil yang lebih jelas berbanding dengan usaha anda.

Selain daripada kesan regangan sedia ada akibat penambahan berat badan, kulit yang berlebihan selepas penurunan berat badan yang cepat mungkin menyebabkan regangan dan koyakan[1]. Jadi, jika anda ingin menurunkan berat badan yang banyak, anda dinasihatkan untuk menurunkan berat badan secara perlahan dengan pemakanan sihat dan senaman yang kerap, seperti yang dinyatakan di atas. Paling penting, pastikan kulit anda terhidrat untuk memberikannya keanjalan yang cukup untuk mengecut semula.

Bagaimanakah saya boleh mengurangkan kesan regangan sedia ada?

Anda sudah kehilangan berat badan? Tahniah untuk anda! Tetapi sesetengah stretch mark tidak akan pudar apabila anda menurunkan berat badan, sebaliknya ia boleh menjadi lebih jelas. Tanda regangan yang tinggal mungkin membuatkan anda berasa kurang yakin atau mungkin membuatkan anda berasa agak jengkel kerana usaha anda tidak berhasil seperti yang anda bayangkan. Tetapi jangan risau! Anda telah menunjukkan bahawa anda adalah seorang pejuang dengan menurunkan berat badan, jadi hal seperti ini pasti dapat ditangani dengan mudah.

Terdapat beberapa krim dan minyak topikal di pasaran. Sesetengahnya boleh didapati dengan preskripsi sahaja, tetapi kebanyakannya boleh didapati di kaunter.

Yang paling berkesan ialah produk stretch mark yang dirumus untuk merangsang pengeluaran kolagen dengan bahan seperti asid hyaluronik atau suplemen kolagen terhidrolisis sebagai komponen tambahan yang menenangkan dan melembapkan, yang membantu memperbaiki penampilan tekstur kulit dengan menegangkan dan menggebukan kulit anda[5, 6]. Kesan krim tersebut boleh ditingkatkan dengan pengelupasan fizikal atau kimia serta urutan lembut untuk meningkatkan peredaran darah.

Dapatkan maklumat lanjut tentang cara menjaga stretch mark di blog kami.

Jika cara ini tidak berkesan, anda harus berbincang dengan pakar dermatologi. Pakar dermatologi boleh membincangkan pilihan yang lebih invasif seperti microneedling, laser, radio, dan terapi ultrasound dengan anda[6]. Prosedur yang paling drastik adalah pembedahan, tetapi ini tidak diperlukan dalam kebanyakan kes. Untuk menyokong pemulihan kulit anda dengan baik semasa prosedur ini, pertimbangkan penghidratan semula dengan pelembap topikal, seperti rangkaian Mederma®.

Rujukan

Adakah anda menyukai artikel ini? Sila maklumkan kepada kami jika anda mendapati artikel ini berguna.
Kembali ke atas