Tanda Regangan (Stretch Mark)

Tanda Regangan 101: segalanya yang perlu anda tahu

Tarikh Kemas Kini 13.09.2021
5 Minit Bacaan

Tanda regangan boleh menyerang sesiapa sahaja, tidak kira jantina, umur atau jenis kulit. Walaupun kehamilan adalah penyebab biasa tanda regangan bagi wanita, lelaki juga terdedah kepada tanda regangan yang disebabkan oleh kepantasan pertumbuhan semasa akil baligh, penambahan berat badan secara tiba-tiba atau peningkatan jisim otot yang cepat semasa bersenam.

Mungkin tanda regangan tidak mengganggu anda atau anda tidak mengambil kisah tentangnya, tetapi anda mungkin tidak mahu membiarkan ia mendedahkan kisah anda. Walaupun tanda regangan anda berkemungkinan besar tidak akan hilang sepenuhnya, ia biasanya pudar dengan masa, terutamanya apabila dijaga dengan betul. Lebih cepat anda mula merawat stretch mark anda, lebih baik hasilnya.

Oleh itu, selami dan ketahui semua yang anda perlu untuk memastikan kisah anda kekal menjadi milik anda untuk diceritakan!

• Ia adalah perkara biasa semasa kehamilan tetapi sesiapa sahaja dari sebarang umur dan jantina boleh mendapatkannya
• Ia muncul di sekitar kawasan di mana kulit meregang terlalu cepat
• Mencegah lebih baik daripada mengubati
• Produk penjagaan parut boleh mengurangkan penampilan…tetapi ia tidak akan hilang untuk selamanya.

Kandungan:

  • Apakah itu tanda regangan?
  • Bilakah tanda regangan muncul?
  • Apa yang menyebabkan tanda regangan?
  • Siapa yang mendapat tanda regangan?
  • Bagaimanakah tanda regangan menjadi ‘matang’?
  • Bagaimanakah saya boleh mengelakkan tanda regangan?
  • Bagaimanakah saya boleh menjaga tanda regangan?

Apakah itu Tanda Regangan?

Stretch mark ialah coretan beralun, secara perubatan juga dipanggil striae, yang paling kerap muncul pada perut, payudara, punggung, paha dan lengan atas. Penampilan mereka bergantung pada jenis dan warna kulit. Pada kulit pucat, tanda regangan boleh kelihatan merah, merah jambu, biru keunguan atau putih. Pada kulit yang lebih gelap, tanda regangan biasanya kelihatan keputihan atau lebih gelap daripada kulit sekeliling.

Bilakah tanda regangan muncul?

Tanda regangan muncul apabila kulit diregangkan terlalu cepat bagi tisu penghubung di bawahnya untuk menyelaraskan dengan pertumbuhan badan.

Apakah yang menyebabkan tanda regangan?

Tisu penghubung adalah struktur sokongan yang memberikan kulit kekuatan dan keanjalannya. Ia terutamanya terdiri daripada berkas kolagen dan gentian elastik. Ikatan kolagen diselaraskan selari dengan permukaan kulit, padat dan diikat bersama untuk memberikan kekuatan, daya tahan dan sokongan.

Semasa regangan pantas, sambungan antara berkas boleh putus sehingga berkas terpisah. Jurang itu kemudiannya diisi dengan kolagen yang baru dihasilkan, menyebabkan sejenis parut– tanda regangan[1].

Siapa yang mendapat tanda regangan?

Kebiasannya, orang ramai secara automatik memikirkan kehamilan apabila mereka mendengar frasa “tanda regangan”. Dan ya, kehamilan adalah salah satu punca paling biasa untuk tanda regangan, kerana bayi yang sedang membesar meregangkan perut sementara perubahan hormon melemahkan tisu penghubung. Atas sebab ini, sehingga 90% wanita mendapat stretch mark daripada kehamilan[2,3].

Seberapa mudah anda mendapat stretch mark nampaknya dipengaruhi oleh genetik dan hormon[1,3]. Peningkatan tahap steroid akibat ubat, atau penyakit tertentu, seperti Sindrom Cushing, Marfan atau Ehlers-Danlos mungkin juga melemahkan tisu penghubung dan meningkatkan risiko tanda regangan.

Adakah lelaki mendapat tanda regangan?

Ya, lebih 25% penghidap tanda regangan adalah lelaki (HRA internal). Beberapa senario, seperti lonjakan pertumbuhan semasa akil baligh, penambahan berat badan secara tiba-tiba atau peningkatan jisim otot yang cepat boleh menyebabkan tanda regangan.

Bagaimanakah tanda regangan matang?

Kemunculan stretch mark bergantung pada jenis dan warna kulit. Pada kulit pucat, tanda regangan segar biasanya kelihatan sebagai jalur merah atau merah jambu hingga biru keunguan. Di sini kulit mungkin kelihatan sangat nipis atau sedikit tinggi dan mungkin gatal. Semasa fasa ini, keradangan mungkin berlaku[1]. Lama kelamaan, apabila lekuk pada tisu penghubung sembuh, ia menjadi lebih seperti parut: lebih nipis, pucat, dan agak berlekuk.

Tanda Regangan Baru
Tanda Regangan Lama

Bagaimanakah saya boleh mengelakkan tanda regangan?

Cara terbaik untuk mengurangkan risiko tanda regangan, termasuk semasa kehamilan, adalah untuk mengekalkan berat badan yang sihat dan mengekalkan kulit anda terhidrat dan anjal. Anda boleh melakukannya dengan minum air yang banyak, makan makanan seimbang, kaya dengan zink dan vitamin C dan E untuk menyokong penjanaan semula kulit[4], dan melakukan senaman yang kerap untuk kekal aktif dan mengekalkan peredaran darah anda.

Anda juga perlu menggunakan pelembap berat untuk menyokong penghidratan kulit anda secara langsung.

MEDERMA® Stretch Marks

  • Mengurangkan penampilan stretch mark dengan jelas
  • Formula dengan manfaat tiga kali ganda yang unik
  • Berkhasiat dan menghidratkan

Beli hari ini

Pencegahan tanda regangan semasa mengandung: Dengan bayi yang sedang membesar dalam perut anda, penambahan berat badan dan lilitan pinggang sukar dielakkan. Oleh itu, tanda regangan cenderung berkembang semasa bulan keenam atau ketujuh kehamilan, disebabkan oleh regangan tisu penghubung yang lemah akibat perubahan hormon.

Anda boleh membantu mencegah tanda regangan yang muncul semasa hamil dengan menyokong secara langsung kulit perut, punggung dan payudara anda. Sapukan minyak atau krim yang mengandungi bahan-bahan yang menenangkan dan melembutkan, seperti minyak badam pahit, minyak zaitun, mentega shea atau minyak vitamin E beberapa kali sehari. Sekiranya digunakan pada payudara, sila pastikan tiada produk pada puting sebelum menyusu.

Bagaimanakah saya boleh menjaga tanda regangan?

Jika anda bertanya pada diri sendiri sama ada stretch mark anda mungkin akan hilang, malangnya jawapannya adalah tidak. Tanda regangan biasanya tidak hilang sepenuhnya, dan tiada produk yang akan menghilangkannya sepenuhnya. Tetapi jangan berputus asa! Mereka biasanya pudar dengan masa, terutamanya apabila dijaga dengan betul. Dan lebih awal anda bermula, lebih baik hasilnya!

Pendekatan terbaik untuk stretch mark adalah pencegahan. Kulit yang terhidrat dengan baik dan anjal mempunyai lebih keanjalan dan boleh bertindak balas dengan lebih baik kepada tekanan yang boleh menyebabkan tanda regangan. Tetapi jangan putus harapan jika sudah terlambat untuk pencegahan: terdapat beberapa pilihan yang boleh membantu mengurangkan penampilan tanda regangan. Penjagaan stretch mark yang paling sesuai mungkin bergantung pada usia stretch mark.

Pilihan penjagaan lain

Terdapat pilihan penjagaan lain untuk stretch mark, walaupun ia tidak akan menghilangkannya sepenuhnya. Anda boleh menjalani rawatan ringan atau laser, atau rawatan yang dipanggil microdermabrasion. Ini menghilangkan lapisan kulit nipis dari kawasan yang terjejas, yang boleh memperbaiki penampilan mereka. Ia tidak terdapat di NHS jadi anda perlu membayarnya secara persendirian[5].

Ringkasan

Tanda regangan boleh menjadi punca kerisauan, terutamanya pada penampilan dan kesannya pada harga diri anda. Tetapi ia adalah sebahagian daripada proses semula jadi dalam kehidupan. Penggunaan produk penjagaan kulit yang betul boleh mengurangkan penampilan tanda regangan dan memberi dorongan kepada anda.

Rujukan

Adakah anda menyukai artikel ini? Sila maklumkan kepada kami jika anda mendapati artikel ini berguna.
Kembali ke atas