Penjagaan parut

Rawatan Parut Selepas Pembedahan & Petua Pakar

Tarikh Kemas Kini 14.09.2021
5 Minit Bacaan

Di mana terdapat luka, di situ mungkin terdapat parut – hampir tiada pembedahan boleh dijalankan tanpa parut terbentuk. Pembedahan yang ideal tidak akan meninggalkan parut, tetapi biasanya ia akan berlaku. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara meminimumkan parut pembedahan anda.

 • Hampir semua pembedahan akan meninggalkan beberapa bentuk parut
 • Merawat luka boleh membantu mengurangkan saiz dan kesan parut
 • Setelah luka sembuh, anda boleh menggunakan produk rawatan parut

Dalam artikel ini:

 • Apakah itu parut pembedahan?
 • Bagaimanakah cara merawat parut pembedahan?
 • Sejurus selepas pembedahan (selama satu hingga tiga minggu)
 • Selepas penutupan luka (kira-kira seminggu selepas pembedahan)
 • Apabila kembali ke aktiviti harian (kira-kira 2 hingga 3 minggu selepas pembedahan)
 • Perkara yang perlu diambil perhatian
 • Rujukan

Apakah itu parut pembedahan?

Pembedahan selalunya menyebabkan parut kekal akibat hirisan pada kulit semasa prosedur. Pakar bedah anda akan menutup luka ini dengan sebaik mungkin supaya ia akan sembuh dengan parut yang minimum.

Selain daripada jenis luka, lokasinya dan teknik penutupan yang digunakan, terdapat faktor lain yang mempengaruhi jenis parut yang mungkin anda perolehi daripada pembedahan. Sesetengah anda boleh mengawal diri daripada mendedahkan diri kepada matahari atau merokok, tetapi anda tidak boleh mengawal faktor-faktor lain seperti umur anda, kecenderungan genetik, fototaip dan etnik.

Parut adalah sebahagian daripada proses penyembuhan semula jadi badan anda. Pembentukan parut selepas pembedahan melalui tiga fasa[1]:

 1. Dalam fasa keradangan yang bermula sejurus selepas penutupan luka oleh pakar bedah dan berlangsung selama kira-kira 1 minggu, badan memulakan penutupan luka dengan proses pembekuan.
 2. Dalam tempoh 1 hingga 2 minggu akan datang, tisu berserabut dibentuk oleh sintesis kolagen dan elastin, menghasilkan parut yang mungkin merah dan gatal. Ini dipanggil peringkat proliferatif.
 3. Semasa fasa akhir pembentukan semula, bahagian bawah parut mengalami proses penyembuhan dan pembentukan semula yang secara idealnya mengganti kolagen termendap yang pada awalnya tidak teratur dengan kolagen tersusun, menjadikan parut lebih pucat, lembut dan kurang sensitif.

Parut biasanya terbentuk pada fasa terakhir selepas 1 hingga 2 tahun. Jenis-jenis parut yang kebiasaannya terhasil selepas pembedahan adalah:

 • Parut hipertropik mula berkembang semasa fasa keradangan dan selepas itu ia membesar dengan cepat dalam kawasan luka
 • Parut keloid mula muncul kira-kira setahun selepas pembedahan dan kadangkala menyakitkan atau gatal. Ia melangkaui hirisan luka pembedahan dan biasanya muncul di kawasan dengan kulit tebal dan pada jenis kulit yang lebih gelap.[2]

Merawat parut pembedahan

Pemulihan daripada pembedahan berlaku dalam beberapa fasa yang berbeza di mana anda perlu merawat parut anda dengan cara yang berbeza.

Sejurus selepas pembedahan (selama satu hingga tiga minggu)
Sejurus selepas pembedahan, luka biasanya dirawat dengan antibiotik dan jeli petroleum untuk menyediakan persekitaran yang ideal untuk proses penyembuhan luka. Pembalut pelindung lembapan seperti lembaran gel silikon juga boleh digunakan untuk mempercepatkan epitelialisasi dan mengurangkan pemendapan kolagen[1].

Selepas penutupan luka (kira-kira seminggu selepas pembedahan)

Selepas luka ditutup, doktor anda mungkin mengesyorkan krim parut topikal.

Objektif utama produk rawatan parut topikal adalah untuk mengekalkan kelembapan kulit yang baru sembuh [3,4]. Oleh itu, produk rawatan parut topikal mengandungi bahan pelembap berat.

MEDERMA® Advanced Scar Gel

 • Terbukti secara klinikal dapat mengurangkan penampilan parut
 • Formula tiga manfaat unik yang direka untuk meresap ke bawah permukaan kulit
 • Gunakan sekali sahaja sehari

Beli hari ini

Apabila kembali ke aktiviti harian (kira-kira 2 hingga 3 minggu selepas pembedahan)
Selepas tempoh pembentukan parut awal, di mana persekitaran lembap adalah perkara yang paling penting untuk rawatan, sakit luka kebiasaannya akan berkurangan dan pesakit boleh kembali melakukan aktiviti normal. Ini bermakna parut kini memerlukan perlindungan tambahan terhadap faktor persekitaran, terutamanya cahaya matahari. Kulit segar pada parut sangat sensitif terhadap matahari dan sangat disyorkan agar anda melindungi parut daripada matahari selama 18 bulan[4,8,9]. Antioksidan, seperti vitamin A, C dan E, melindungi kulit daripada kerosakan foto[10], dan sunscreen melindungi parut daripada cahaya matahari[3,4].

Ringkasan

Jika anda menjalani pembedahan, anda harus jangkakan beberapa bentuk parut kekal. Akan tetapi, anda boleh mengurangkan parut anda dengan beberapa cara:

 • Sejurus selepas pembedahan, rawat luka anda dengan antibiotik, jeli petroleum atau lapisan gel silikon
 • Sapukan produk parut topikal selepas luka ditutup.
 • Gunakan produk pelindung matahari (sunscreen) apabila kembali melakukan aktiviti harian.

Rujukan

Adakah anda menyukai artikel ini? Sila maklumkan kepada kami jika anda mendapati artikel ini berguna.
Kembali ke atas