Penjagaan parut

Bagaimana untuk menjaga kesan sunburn (selaran matahari) dan parut melecur

Tarikh Kemas Kini 13.09.2021
5 Minit Bacaan

Kulit adalah organ terbesar pada badan anda serta yang paling terdedah kepada persekitaran. Ini adalah dua sebab mengapa kemungkinan besar, pada satu ketika dalam hidup anda, anda akan mendedahkannya sama ada kepada haba yang kuat, sinaran UV atau bahan kimia – yang boleh menyebabkan terbakar, sunburn dan parut. Parut melecur adalah berbeza daripada jenis-jenis parut lain.

 • Luka terbakar dikelaskan mengikut tahap keparahan
 • Luka terbakar tahap kedua dan ketiga boleh meninggalkan parut melecur
 • Parut luka terbakar juga boleh menjejaskan mobiliti sendi
 • Jaga kulit anda dengan baik untuk mengelakkan selaran matahari

Kandungan:

 • Bagaimanakah saya boleh mendapat parut melecur?
 • Bagaimanakah parut melecur berbeza daripada parut lain?
 • Parut sunburn
 • Penjagaan sunburn – petua dan fakta

Bagaimanakah saya boleh mendapat parut melecur?

Memandangkan kulit anda adalah organ badan yang paling terdedah, luka terbakar adalah perkara biasa. Kecederaan terbakar dikelaskan kepada 3 kumpulan mengikut tahap:

 • luka terbakar tahap pertama,
 • luka terbakar tahap kedua
 • luka terbakar tahap ketiga.

Semakin tinggi tahap, semakin serius luka terbakar. Bergantung kepada tahap keparahan luka terbakar, anda mungkin perlu mendapat bantuan dari doktor atau A&E.

Skin Illustration
Skin Illustration

Luka bakar tahap pertama tidak mungkin meninggalkan sebarang parut pada kulit anda kerana ia hanya menjejaskan epidermis. Sebaliknya, luka bakar tahap kedua dan ketiga menjejaskan dermis, dengan itu meningkatkan peluang pembentukan parut[1–3].

Oleh itu, adalah penting untuk kulit anda yang terbakar dirawat dengan betul secepat mungkin. Doktor atau jururawat anda boleh memilih untuk menggunakan krim atau salap melecur khas dan pembalut yang sesuai[4].

Untuk luka bakar yang teruk, pembentukan parut luka terbakar sukar dapat dihalang sepenuhnya kerana luka melecur cenderung membentuk parut hipertrofik atau keloid[5]. Jika luka terbakar telah berlaku di bahagian yang mengalami ketegangan, seperti sendi, ia boleh menyebabkan apa yang dipanggil parut contracture yang boleh mengakibatkan pergerakan yang terhad[6,7].

Bagaimanakah parut melecur berbeza daripada parut lain?

Bergantung pada bahagian badan dan keparahannya, parut melecur berisiko lebih tinggi daripada jenis parut lain untuk bertukar menjadi parut hipertrofik atau keloid. Ini kerana kecederaan terbakar cenderung mengakibatkan keradangan yang berpanjangan dan merupakan faktor risiko pembentukan parut[8–10]. Semakin lambat luka terbakar anda sembuh, semakin tinggi risiko parut hipertropik[11].

Faktor lain juga boleh meningkatkan kemungkinan pembentukan parut luka terbakar. Sebagai contoh, jika anda mempunyai jenis kulit yang lebih gelap, anda lebih berisiko mendapat parut keloid[10,12]. Akhirnya, kerana ia biasanya menjejaskan kawasan yang lebih besar, parut luka terbakar lebih cenderung menyebabkan parut contracture, yang amat menyakitkan dan melumpuhkan, terutamanya apabila terletak pada sendi [13,14].

Secara amnya, lebih besar bahagian badan dan lebih teruk luka terbakar, lebih tinggi risiko pembentukan parut. Sekiranya berlaku lecuran yang teruk, anda mungkin dirujuk untuk rawatan pakar. Mereka mungkin dapat mengurangkan pembentukan parut sebanyak mungkin.

Parut selaran matahari (sunburn)

Parut selaran matahari mungkin berlaku terutamanya jika selaran matahari tahap kedua (selaran matahari melepuh) yang boleh menjejaskan sebahagian besar badan.

Jika anda mendapat selaran matahari yang melepuh, anda harus menahan diri daripada cuba memecahkan lepuh itu. Kulit di bawahnya adalah halus oleh itu lebih terdedah kepada kecederaan dan jangkitan, jadi elakkan menggosoknya. Biarkan sahaja lepuh itu, sapukan produk yang mendinginkan, seperti aloe vera, dan biarkan kulit anda sembuh sendiri.

Cara terbaik untuk mengelakkan parut selaran matahari adalah mengelakkan selaran matahari. Jadi jaga kulit anda dengan baik dan gunakan pelindung matahari (sunscreen) terlebih dahulu. Sekiranya anda mendapat selaran matahari, ikut cadangan daripada NHS, minum banyak air dan sapukan produk yang melegakan seperti aloe vera[15].

Penjagaan selaran matahari – petua dan fakta

 • Terdapat banyak produk penjagaan sunburn yang mengandungi bahan-bahan seperti aloe vera untuk membantu menjaga kulit anda dan melegakan ketidakselesaan.
 • Kulit yang terbakar adalah sangat sensitif serta kekurangan kelenjar minyak dan peluh yang diperlukan untuk mengekalkan kulit baru yang halus dan lembut[19]. Parut terbakar seperti parut sunburn boleh menjejaskan bahagian permukaan yang besar pada kulit anda. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan tahap kelembapan kulit dikekalkan.
 • Parut tidak menjadi sawo matang, ia terbakar[20]. Ini berlaku untuk sebarang jenis parut dan lebih-lebih lagi untuk parut melecur, terutamanya jika parut anda disebabkan oleh sunburn yang teruk. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan ia dilindungi daripada cahaya matahari panas dan terik yang berterusan.
 • Proses pembaharuan kulit lebih aktif pada waktu malam[16].

Seperti yang dinyatakan di atas, parut melecur boleh membentuk parut hipertrofik dan juga parut contracture yang keras dan kebiasaannya menyakitkan[7,19]. Mengurut parut apabila menggunakan sebarang produk topikal padanya akan membantu menggerakkan parut, sekali gus mengurangkan kemungkinan pembentukan kontraktur[20]. Lakukannya dengan lembut, kerana kulit yang baru terbentuk adalah sangat halus dan sensitif.

Sudah tentu ini boleh diaplikasikan bukan sahaja pada parut baru tetapi juga pada parut yang lebih tua, dan mengurut parut lama dengan produk penjagaan parut juga akan membantu memudarkannya sedikit sebanyak dan mendapatkan semula kelenturan. Seperti biasa, apabila kulit telah sembuh, lebih cepat anda boleh mula menjaganya.

MEDERMA® Advanced Scar Gel

 • Terbukti secara klinikal dapat mengurangkan penampilan parut
 • Formula tiga manfaat yang unik untuk meresap ke bawah permukaan kulit
 • Guna sekali sahaja sehari

Beli hari ini

Ringkasan

Kulit yang terbakar adalah halus dan sensitif dan jika tidak dijaga dengan betul boleh bertukar menjadi parut yang sangat ketara. Jadi penting untuk merawatnya secepat mungkin. Parut melecur akan pudar dari masa ke masa jika dirawat dengan betul. Oleh itu, sentiasalah beringat untuk berhati-hati.

Rujukan

Adakah anda menyukai artikel ini? Sila maklumkan kepada kami jika anda mendapati artikel ini berguna.
Kembali ke atas